torek, 19. november 2013

Petindvajset obrokov brez umetnih dodatkov

Soboška družba Proconi je zgradila dve milijardi tolarjev vredno tovarno gotove hrane, ki bo primerna za vaše zdravje, prvo v državi – Cena enega obroka bo od 500 do 850 tolarjev. Murska Sobota – Družba Proconi, ki je ena od hčerinskih družb podjetja13 M, bo sredi avgusta kot prva pri nas začela s poskusno proizvodnjo pripravljenih jedi brez umetnihdodatkov. Po besedah direktorice Renate bodo lahko v novi tovarni, ki so jo zgradili v Industrijski ulici, dnevno pripravili do 16 ton pripravljenih jedi. Letna proizvodnja pripravljeni jedi, ki jih bodo kupcem ponudili pod blagovno znamko Pogrej in pojej, bo znašala do štiri tisoč ton. Recepturo in tehnologijo priprave vseh petindvajsetih jedi (bograč, piščančja obara, pasulj s klobaso, segedin, sarma, bujta repa, svinjski zrezek, goveji zrezki, ričet, čufte, pečenice s kislim zeljem, piščančji paprikaš, različne testenine itd.) je več kot pol leta v poskusni delavnica razvijala ekipa zaposlenih v podjetju in zunanji sodelavci. »Vse jedi bomo pripravljali brez dodatnih konzervansov, barvil in ojačevalcev. Jedi bodo pripravljene v porcijah in po kuhanju toplotno obdelane (pasterizirane) do te mere, da bodo ostale, seveda shranjene v hladilniku, neoporečne najmanj trideset dni,« je povedala Renata Murmayer. Kupec bo za končno pripravo obroka pripravljena hrane potreboval le nekaj minut. Posodico s pripravljeno hrano bo moral pogreti v vroči vodi ali mikrovalovni pečici.Posamezni obroki bodo tehtali od 330 do 450 gramov, njihova maloprodajna cena pa se bo gibala med 500 in 850 tolarji. Podjetje bo za pripravo hrane uporabljalo samo domače surovine, za katere bo zagotovljena tudi sledljivost. Številne majhne pomurske kmetije bodo lahko s pridelavo vrtin, ki jim bodo potrebovali v tovarni, ustvarile dodaten zaslužek.
Gradnja živilske tovarne je stala dve milijardi tolarjev. Družba Proconi je za naložboprispevala 600 milijonov tolarjev lastnega denarja in najela za 1,4 milijardetolarjev dolgoročnih kreditov.
Proizvodni obrat ustreza vsem najzahtevnejšim predpisom in izpolnjuje tudi vse pogoje za izvozno registracijo. V podjetju bo zaposlenih blizu dvajset delavcev, od tega šest s fakultetno izobrazbo.